تا به حال هروقت از كرونا صحبت شده در مورد چيزهايي كه از دست داده ايم صحبت شده. اما ورود كرونا و بحث كرونا در جامعه مطالب جالبي را به دامنه اطلاعات عمومي مردم اضافه كرد. يكي از اين دانشها آشنايي عموم مردم با ويروس و تستهاي ويروسي و به خصوص تست ريل تايم PCR به عنوان يكي از روشهاي شناسايي عفونت ويروسي در بدن بود.
اگر مايليد اطلاعات خود را در مورد تست Realtime PCR افزايش دهيد و در مورد جزئيات اين روش آزمايشگاهي و مراحل انجام تست كرونا كنجكاو هستيد با ما همراه باشيد.
ويروسها عناصر خارجي هستند كه ماهيتي غير زنده دارند. اما اين اجزاي غير زنده ميتوانند به سلولهاي زنده مورد هدف خود متصل شده و ماده ژنتيكي خود را وارد سلول زنده كنند. ورود ماده ژنتيكي ويروس كه ميتواند از نوع RNA يا DNA باشد باعث تكثير و فعاليت ويروس در سلول هدف خود شده و در نهايت باعث اتفاقاتي غير طبيعي در سلول آلوده شده ميشود.
ويروس عامل بسياري از بيماريهاي انساني است. بيماريهايي مانند آنفولانزا، سرماخوردگي، ايدز، هپاتيت و كرونا و بسياري از بيماريهاي ديگر انساني ويروسي هستند. حتي برخي ويروسها محرك بيماريهاي ديگر هستند. مانند ويروسي كه ميتواند موجب تحريك ايجاد سرطان دهانه رحم شود.
همانطور كه گفته شد مهمترين بخش ويروس اسيد نوكلئيك ويروسي است و بهترين راه شناسايي ويروس جداسازي ژنوم ويروسي است. در مورد كرونا كه ژنوم آن از نوع RNA است، اين كار با استخراج RNA ويروسي امكان پذير است. اما ما نميتوانيم مقادير اندك ژنوم ويروس را در نمونه بيمار شناسايي كنيم. پس ژنوم ويروس استخراج شده را چگونه شناسايي كنيم؟ راه حل ساده است، بايستي ابتدا ژنوم ويروس را تكثير كنيم !
همانطور كه گفته شد، ژنوم ويروس كرونا از نوع RNA است. RNA ويروسي جداسازي شده ابتدا با استفاده از روشي به نام ريورس ترانسكريپشن به DNA تبديل شده و DNA به روش PCR تكثير ميشود. ريل تايم PCR روشي است كه در آن در هنگام تكثير DNA ميتوانيم مقدار آن را نيز مشاهده كنيم به همين دليل براي سنجش حضور يا عدم حضور و ميزان ژنوم ويروسي از روش ريل تايم PCR استفاده ميكنيم.
علاوه بر اين، براي اينكه بتوانيم اين مرحله را به سرعت انجام دهيم از مستر ميكس ريل تايم PCR تك مرحله يا كيت ريل تايم PCR استفاده ميكنيم كه در اين حالت تبديل RNA به DNA و انجام واكنش تكثير در يك مرحله انجام ميشود.
در نهايت خروجي دستگاه Realtime PCR يك نمودار به ما ارائه ميكند كه ميزان بالا رفتن اين نمودار نشانگر ميزان ويروس موجود در نمونه بيمار است.
No comments:
Post a Comment